Ljiljana Horvatiček

Dr. Ljiljana HorvatičekMd. gyno

ginekologija, Opstetricija
  • Školovanje
  • Iskustvo

Dobro se sjećam Hipokratove zakletve i mislim da joj i dalje služim. Kada sam upisala Medicinski fakultet u Rijeci, htjela sam pomagati. Naravno, nisam znala što to sve znači i što me čeka. Igrom slučaja odabrala sam ginekologiju ili je ona odabrala mene, kažu da nema slučajnosti.

Prvi puta, još u srednjoj medicinskoj školi kada sam vidjela porod, pala sam u  nesvijest i rekla sam ako postanem liječnik, sigurno neću raditi u Rađaoni. Naravno, nikad ne reci nikad.

Radeći na raznim odjelima, dugo sam se tražila, nikako nisam mogla odabrati granu medicine koja bi bila moj poziv. Osjećala sam da sva područja zapravo rješavaju simptome, a niti jedno se nije bavilo uzrocima bolesti. Nitko se nije pitao, zašto je nastala bolest? Da li je dovoljno operirati? Tek zadnjih godina spominje se prehrana, način života, promjene koje moraju nastati ako se čovjek želi izliječiti tj. iscijeliti.

Jedan stari profesor na fakultetu nam je pričao da kada je on bio mladi student, profesori su im prezentirali pacijente koji boluju od teških bolesti, najčešće karcinoma i tada su ti pacijenti bili rijetkost.

Danas nažalost, kada dođeš na neki odjel: gastro, kirurgija i slično, iznimka je pacijent koji nema teško kronično oboljenje, najčešće karcinom. Kada sam stažirala sjećam se da mi je mentor iz  interne medicine dao da obradim pacijenta, tada moje  godište, u stanju potpune mršavosti sa uznapredovalim karcinomom debelog crijeva.

Dakle, nema više pravila, u svakoj dobi, ljudi oboljevaju od sve težih bolesti. Kažu medicina je uznapredovala, ne čini se tako.

Naravno, što sam više ulazila u posao, stažiranje, rad na Hitnoj  tj. rad sa ljudima, počela sam polako shvaćati sve one manjkavosti sustava, koji se brine o simptomima, a zanemaruje uzroke problema. Daj šaku tableta, sve skuplje terapije i to su bila riješenja. Kao da je ljudski organizam samo kemijski stroj.

Uz posao, za svoju dušu sam se bavila duhovnoću, čitala, spoznavala, učila meditirala i to me spašavalo.

Prolaskom kroz cijeli krug raznih specijalnosti, shvatila sam da je jedino Sunce u medicini novi život. I da me dan danas, nakon 20 godina rada, takne ljepota dolaska novog bića na svijet. Svakoj novorođenoj bebi poželim dobrodošlicu.